Ir al contenido principal

El Valor de Pelayo



Pelayo fon el primer rei d'Asturies, diuen que ell va ser el cavaller que va conseguir frenar l'expansió musulmana en la península ibèrica.

Segur que molts valencians coneixeran la seua història. Provablement serà més coneguda entre els valencians la història d'un rei asturià que la història del Trinquet de Pelayo, tot un símbol de la pilota valenciana, i per tant, de la cultura valenciana.

En agost de 1868 s'inaugurava, fora de la porta de Sant Vicent, un nou trinquet. El trinquet seria conegut, en els seus inicis com el del Tir de la Gallina puix quan es va construir hi havia, al seu costat, un tir de gallina. Ara, eixe trinquet es troba en el centre del cap i casal, junt a l'Estació del Nort, en el carrer de Pelayo. De ahí el seu nom actual.

Podríem dir que el Trinquet de Pelayo és una illa dins de la ciutat de Valéncia, una illa de la pilota valenciana dins d'una ciutat, una capital, prou despersonalisada. Una illa del “més valencià dels deports”, de la cultura valenciana, de la identitat d'un poble, el valencià. Pero realment, Pelayo és un oasis de valencianisme, un oasis de la pilota valenciana.



Entrar a Pelayo és entrar a un món totalment diferent al que es pot viure abans de creuar la seua porta. El soroll, l'ambient, és totalment diferent. Dins de les seues parets, ben adornades en fotografies, cartells i retalls periodístics, es respira un ambient ben tradicional. La llengua que predomina dins de les seues instalacions no és ni el castellà, dominant en la ciutat, ni el chinés, dominant en el carrer Pelayo d'inicis del segle XXI, és el valencià, la llengua dels valencians.

Pelayo és un chicotet reducte on els valencians de soca i arrel es poden trobar ben a gust. Pelayo te el valor de ser un pilar del valencianisme dins del cap i casal, un espai on la llengua i la cultura valenciana està ben viva.

Els murs de Pelayo es construïren en 1868. És, per tant, un dels recints deportius més antics en actiu de la vella Europa. Des de que es va inaugurar, en Pelayo s'han disputat diverses partides semanals de pilota valenciana. Diuen que fon en Pelayo on el Nel de Murla va penjar una corda creant, aixina, la modalitat d'escala i corda, la modalitat reina en l'actualitat. En les seues lloses han lluït les millors figures de la pilota valenciana: el Nel de Murla, el Chiquet de Simat, el Faixero, el Lloco, el Chato de Pedreguer, el Rovell de Dénia, Quart, Llíria, Ferrer, Juliet, Rovellet, Eusebio, Genovés, Sarasol I, Álvaro... A més a més, Pelayo ha vixcut alguns dels desafius més importants pero també de les finals dels campeonats més importants. Per tant, Pelayo te el valor de la història deportiva i de la pilota valenciana.

Pero Pelayo és, també, per a la gent de la pilota, més que un recint, més que una cancha deportiva. És el santuari de la pilota valenciana. És un lloc de reunió, de pelegrinació si se vol. El Trinquet de Pelayo és l'espai on es respira a pilota valenciana, on pot es pot parlar lliurement d'un deport que en un atra época fon el deport rei. És el lloc on cap aficionat és un estranger dins de la seua terra, on es pot viure i mamar pilota, un deport minorisat. Passar del soroll del seu bar, del seu carrer, al silenci respectuós de l'inici d'una partida d'escala i corda és qüestió de, solament, dos portes. Pelayo te el valor de ser la referencia física, estructural, el referent arquitectònic de la pilota valenciana. El Trinquet de Pelayo te el valor de ser el cor de la pilota valenciana. Pelayo te el valor de produir molts sentiments.



Pero tristament, Pelayo solament te valor per als amants de la pilota valenciana, un deport que no va estar ben vist per la societat valenciana i que, hui en dia lluita per recuperar la dignitat entre els valencians.

El Trinquet de Pelayo deuria de ser un edifici protegit pel govern valencià pero també estimat per tots els valencians. Pelayo podria ser un referent cultural d'esta Valéncia nostra. Provablement, si estiguera en un atra ciutat estaria més reconegut. Tal volta si no fora pel famós meninfotisme...

El Trinquet de Pelayo, com la pilota valenciana, ha caigut en l'oblit, tant pels nostres governants com per la nostra societat. Segur que la gran part de valencians desconeixen que tenim entre nosatres un dels recints deportius en actiu més antics d'Europa. Tot i tindre 45 anys més que l'estadi de Mestalla, pocs són els que l'han visitat alguna vegada.


Ara el Trinquet de Pelayo està en perill. L'empresa Tuzón, actual gestora del trinquet considera finalisat el seu proyecte i el seu futur és incert. El Trinquet de Pelayo, com hem vist, és molt important per a la pilota valenciana, per a la nostra cultura, i deuria de ser, també, molt important per a la societat valenciana, per al nostre poble. Per tant, algú (o alguns) deuria de fer un esforç per mantindre viva esta joya que tenim els valencians.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Entrevista a Santi: "Se que és difícil, pero no impossible"

L'ha sigut tot en les llargues, en el joc de carrer, on és dels pilotaris més respectats. Des de Finestrat ha arribat a Argentina, França, Bèlgica, Itàlia... on a jugat i ha guanyat campeonats del món i d'Europa. Ara el seu repte es consolidar-se dins de la èlit de l'escala i corda. I va per molt bon camí. S'ha atrevit en el campeonat dels escaleters, l'Individual d'Escala i Corda i s'ha colat, per mèrits propis en la gran final. D'esta forma pren el relleu de Grau, un dels pilotaris més estimats per Santi. El miger necessita acoplar-se be al peculiar trinquet de Moncada on es jugarà la final. Allí es rep i contesta totes les nostres preguntes. ¿Cóm estàs vivint esta semana? La veritat és que prou tranquil. Està siguen una semana tranquila, entrenant i fent el que faig de normal... Esperant que arribe el dia de la final. ¿Cóm estàs preparant la final? El treball ya està fet. Ara esta semana simplement...

5 llibres que t'ajudaran a conéixer la pilota valenciana

Hui és 23 d'abril Dia Internacional del Llibre i des de Escola de Pilota hem preparat una llista de cinc llibres que t'ajudaran a comprendre millor el món de la pilota valenciana i és que llegir un bon llibre és una bona forma de conéixer millor el nostre deport. Tot i que la bibliografia de la pilota valenciana no és molt abundant és cert que a lo llarc de la història trobem referències a la pilota en autors clàssics com Arnau de Vilanova o Antoni Canals (s. XIV), Joan Lluís Vives o Jaume Cassalls (s. XV), Orellana (s. XVIII), Constantí Llombart (s. XIX) o Almela i Vives (s. XX). Afortunadament, en els últims anys la producció bibliogràfica ha aumentat i millorat. Alguns autors que podem destacar en este sentit són Gabriel García Frasquet, Frederic Llopis Bauset, Miguel Ángel López Egea o Recadero i Víctor Agulló, que en época més moderna (segles XX i XXI) han editat llibres al voltant de la pilota valenciana. Triar d'entre tots els llibres public...

El marchador

Quan entrem en un trinquet, sobre tot si és la primera vegada, mos cridarà l'atenció moltes coses: els jugadors parlant en els espectadors, els “agüelos” assentats baix de la corda, la solemnitat dels espectadors del palquet... Als nostres ulls ens vindran moltes imàgens, pero de totes elles solament una també serà protagonista dins de les nostres orelles: el marchador cantant la coneguda frase “¡A rojos! ¡A blaus! ¿Qui vol rojos? ¿Qui vol blaus?” Sense dubte el marchador és un dels personages més enigmàtics dels trinquets. No és fàcil ser marchador, mantindre viva l'atenció dels espectadors a lo llarc de tota la partida, captar l'atenció de l'espectador, retransmetre la partida donant de 5, de 10... I és que, si estàs perdut, el marchador, gràcies a les travesses, t'indica quí està jugant millor. Es tracta d'un personage, que si fa be la seua faena, pot ser molt enchisador. Afortunadament tenim grans marchadors, tant en l'escala i corda co...