Ir al contenido principal

Terratrémol



La pilota valenciana viu moments molt complicats. Des de que el passat dilluns 15 de decembre el companyó Alberto Soldado publicava en el Levante-EMV l'artícul “Revolución en el mundo profesional”, les xàrcies socials no han deixat de bollir. I és que Soldado es feya resò dels contactes entre diferents parts: Federació, administracions públiques (Generalitat i diputacions), Val Net i José Luis López (mecenes).

Segons les llínies publicades per Soldado, el proyecte, el comité federatiu professional, està pràcticament tancat i, a partir de l'1 de giner, la pilota professional es regirà a partir d'este comité.

Fins el moment, pràcticament, solament tenim la informació aportada pel Levante-EMV. El portal d'informació especialisada pilotavalenciana.com ampliava dita informació el dijous díhuit aportant les “Sis claus per a entendre la nova pilota valenciana professional”. En esta nova informació es detalla un poc més perque s'ha arriba ad esta situació.

Aixina i tot, és cert que, tot i estes dos publicacions, la informació no arriba de primera mà. Cap de les parts directament implicades aporta la seua visió. Fins el moment, ni Federació, ni Val Net, ni Generalitat, ni JL López, s'han pronunciat en este sentit, no han eixit públicament a aclarir la situació, el nou proyecte. I pot ser, este siga el major hàndicap que te, fins el moment, el nou Comité.

En canvi, el que si ha donat un colp damunt la taula ha sigut Waldo. El jugador d'Oliva ha renunciat a disputar el Individual de Raspall. I és que l'epicentre d'este terratrémol, d'esta situació de gran tensió, es situa en setembre, quan el jugador, figura màxima del raspall, junt a Ramón Ramos, Salvador Seguí i Joan Morant, donà el pas de regularisar el raspall a través de A Mà Pilota, la seua empresa. D'esta forma Waldo fichava inicialment a 16 professionals del raspall. Este moviment no agradà a la resta de trinqueters que s'oponien frontalment al proyecte. S'obria aixina una guerra que obria ferides que encara es mantenen obertes i que afectaren al Individual de Raspall.

I ara, esta lluita de poder en el raspall s'ha estés a tota la pilota professional, obrint un camí que haguera pogut ser esperançador pero que, donades les condicions actuals és, realment preocupant.

I és preocupant perque des de fora es te la sensació de que és una guerra de guerrilles, una guerra oberta per a fer-se més poderós. Una situació en la que no es busca el consens, el be comú de la pilota. Una situació molt inestable, al cap i a la fi, que gens beneficia a l'actual situació de la pilota professional.

És cert que la situació de la pilota professional, en la que la crisis econòmica i la desaparició de RTVV han sigut dos factors claus, és preocupant. Per eixe motiu es deuria apelar per un gran consens, per una opció, un proyecte que acostara posicions, que beneficiara a tots (pilotaris, empreses, federació, aficionats...). Es deuria de treballar per un proyecte en el que pogueren entrar tots, un proyecte en el que la informació poguera arribar en més claritat als aficionats.


La situació actual és molt tensa, i això no pot beneficiar a la pilota valenciana. Totes les parts deurien de reconsiderar les seues decisions, juntar-se, parlar, debatre, buscar consens, punts comuns... en definitiva, buscar i trobar una porta d'eixida. Una porta que, segur, no està tancada en clau puix darrere està el futur de la nostra pilota valenciana.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Entrevista a Santi: "Se que és difícil, pero no impossible"

L'ha sigut tot en les llargues, en el joc de carrer, on és dels pilotaris més respectats. Des de Finestrat ha arribat a Argentina, França, Bèlgica, Itàlia... on a jugat i ha guanyat campeonats del món i d'Europa. Ara el seu repte es consolidar-se dins de la èlit de l'escala i corda. I va per molt bon camí. S'ha atrevit en el campeonat dels escaleters, l'Individual d'Escala i Corda i s'ha colat, per mèrits propis en la gran final. D'esta forma pren el relleu de Grau, un dels pilotaris més estimats per Santi. El miger necessita acoplar-se be al peculiar trinquet de Moncada on es jugarà la final. Allí es rep i contesta totes les nostres preguntes. ¿Cóm estàs vivint esta semana? La veritat és que prou tranquil. Està siguen una semana tranquila, entrenant i fent el que faig de normal... Esperant que arribe el dia de la final. ¿Cóm estàs preparant la final? El treball ya està fet. Ara esta semana simplement...

5 llibres que t'ajudaran a conéixer la pilota valenciana

Hui és 23 d'abril Dia Internacional del Llibre i des de Escola de Pilota hem preparat una llista de cinc llibres que t'ajudaran a comprendre millor el món de la pilota valenciana i és que llegir un bon llibre és una bona forma de conéixer millor el nostre deport. Tot i que la bibliografia de la pilota valenciana no és molt abundant és cert que a lo llarc de la història trobem referències a la pilota en autors clàssics com Arnau de Vilanova o Antoni Canals (s. XIV), Joan Lluís Vives o Jaume Cassalls (s. XV), Orellana (s. XVIII), Constantí Llombart (s. XIX) o Almela i Vives (s. XX). Afortunadament, en els últims anys la producció bibliogràfica ha aumentat i millorat. Alguns autors que podem destacar en este sentit són Gabriel García Frasquet, Frederic Llopis Bauset, Miguel Ángel López Egea o Recadero i Víctor Agulló, que en época més moderna (segles XX i XXI) han editat llibres al voltant de la pilota valenciana. Triar d'entre tots els llibres public...

El marchador

Quan entrem en un trinquet, sobre tot si és la primera vegada, mos cridarà l'atenció moltes coses: els jugadors parlant en els espectadors, els “agüelos” assentats baix de la corda, la solemnitat dels espectadors del palquet... Als nostres ulls ens vindran moltes imàgens, pero de totes elles solament una també serà protagonista dins de les nostres orelles: el marchador cantant la coneguda frase “¡A rojos! ¡A blaus! ¿Qui vol rojos? ¿Qui vol blaus?” Sense dubte el marchador és un dels personages més enigmàtics dels trinquets. No és fàcil ser marchador, mantindre viva l'atenció dels espectadors a lo llarc de tota la partida, captar l'atenció de l'espectador, retransmetre la partida donant de 5, de 10... I és que, si estàs perdut, el marchador, gràcies a les travesses, t'indica quí està jugant millor. Es tracta d'un personage, que si fa be la seua faena, pot ser molt enchisador. Afortunadament tenim grans marchadors, tant en l'escala i corda co...