Ir al contenido principal

Per allò de la saó




És de justícia fer-los públic reconeiximent a dos pilotaris fòra mida com Àlvaro de Faura i Dani de Benavites, tots sabeu que foren capaços de reptar, véncer i convéncer als guanyadors del darrer circuit Bancaixa, Soro III i Jesús, en la Ciutat inacabada de la Pilota en Moncada i en les galeries prohibides. Ahir guanyaven l’octau Trofeu Universitat de Valéncia, dos semifinals i la gran final jugades sempre en la catedral del joc a l’Alt o Escala i Corda, el trinquet de Pelayo (1868); el dijous passat deixaven 60x30 al trio de Puchol II, Santi i Herrera, ara en les galeries lliures que era i és una ventaja afegida per a un trio que la té dalt des de qualsevol blau del trinquet, la “càtedra” mamprené donant de cinc al trio blau refermant l’axioma que diu “de pilota qui més sap no sap res”.

La final d’ahir dissabte, dos hores de joc intens i un 50x35 per al trio de Leon, Javi i Tomàs II venia a dir que la parella de veterans, 39 i 38 anys, no podria més, pero... si el “bou” de Faura és cert que ya no té l’imparable colp que fea grunyir la pilota, també és ben de veres que ara la dirigix, l’amaga...i en pintar-li una miqueta ya la té dalt, de Dani s’ha de dir que és l’actual rei dels migers, la para, la deixa caure en l’escala i quan li la donen bona, quinze segur sense errar-la pràcticament mai; igualaren a 55 i guanyaren l’últim joc des del rest entre els aplaudiments d’una afició entregada, els ¡ahí mascles! I els abraços i apretons de mans d’un públic agraït a l’espectàcul més bonico del món.

La festa grossa d’esta semana la tenim en Alzira, divendres 19, 22’30 h. i dos partides benèfiques per a dos bones causes, jugaran Genovés i Joan Carles Ferrero front a Pigat II i J. Miguel Such, dos veterans genials i dos tenistes de gran nivell que també saben pegar-li en la mà nueta, sense ferramenta; del món professional hi ha una partida impossible de millorar: Soro III i Jesús contra Puchol II i Dani; la recaudació anirà a la Fundació J. Carlos Ferrero i a la ONG Adelante África de Josep Lluís López.

Acaben de mamprendre els XXXI Jocs Escolars a Escala i Corda que per primera volta inclouen la categoria de “benjamins” com a excelent proyecció de futur en una altíssima participació.

Lluita de Cavallers pels primers llocs, apretadíssims, en els campeonats de Galocha, Raspall, Frontó Valencià, Llargues i A Palma que el pròxim dissabte pot canviar als “líders” i nos aguarden en carrers, trinquets, frontons (sense oblidar les Galochetes de Monòver); bones partides a Raspall en La Llosa de Ranes, Bellreguart, Oliva, Piles, Castelló de les Gerres i este dimecres 17 també en Guadassuar.

El dumenge 21 i per les festes de Jesús Nazareno de Xàbia, 11’30 h. tenim en el seu trinquet una bona partida a l’Alt en quatre jóvens de les rodalies: Pablo de Sella i Hèctor de la Vall d’Alauar contra Rodrigo de Benidorm i Pere de Pedreguer.... pilota viva, espectacular i nostra    ANEM.

Aureli López

Comentarios

Entradas populares de este blog

Entrevista a Santi: "Se que és difícil, pero no impossible"

L'ha sigut tot en les llargues, en el joc de carrer, on és dels pilotaris més respectats. Des de Finestrat ha arribat a Argentina, França, Bèlgica, Itàlia... on a jugat i ha guanyat campeonats del món i d'Europa. Ara el seu repte es consolidar-se dins de la èlit de l'escala i corda. I va per molt bon camí. S'ha atrevit en el campeonat dels escaleters, l'Individual d'Escala i Corda i s'ha colat, per mèrits propis en la gran final. D'esta forma pren el relleu de Grau, un dels pilotaris més estimats per Santi. El miger necessita acoplar-se be al peculiar trinquet de Moncada on es jugarà la final. Allí es rep i contesta totes les nostres preguntes. ¿Cóm estàs vivint esta semana? La veritat és que prou tranquil. Està siguen una semana tranquila, entrenant i fent el que faig de normal... Esperant que arribe el dia de la final. ¿Cóm estàs preparant la final? El treball ya està fet. Ara esta semana simplement...

5 llibres que t'ajudaran a conéixer la pilota valenciana

Hui és 23 d'abril Dia Internacional del Llibre i des de Escola de Pilota hem preparat una llista de cinc llibres que t'ajudaran a comprendre millor el món de la pilota valenciana i és que llegir un bon llibre és una bona forma de conéixer millor el nostre deport. Tot i que la bibliografia de la pilota valenciana no és molt abundant és cert que a lo llarc de la història trobem referències a la pilota en autors clàssics com Arnau de Vilanova o Antoni Canals (s. XIV), Joan Lluís Vives o Jaume Cassalls (s. XV), Orellana (s. XVIII), Constantí Llombart (s. XIX) o Almela i Vives (s. XX). Afortunadament, en els últims anys la producció bibliogràfica ha aumentat i millorat. Alguns autors que podem destacar en este sentit són Gabriel García Frasquet, Frederic Llopis Bauset, Miguel Ángel López Egea o Recadero i Víctor Agulló, que en época més moderna (segles XX i XXI) han editat llibres al voltant de la pilota valenciana. Triar d'entre tots els llibres public...

El marchador

Quan entrem en un trinquet, sobre tot si és la primera vegada, mos cridarà l'atenció moltes coses: els jugadors parlant en els espectadors, els “agüelos” assentats baix de la corda, la solemnitat dels espectadors del palquet... Als nostres ulls ens vindran moltes imàgens, pero de totes elles solament una també serà protagonista dins de les nostres orelles: el marchador cantant la coneguda frase “¡A rojos! ¡A blaus! ¿Qui vol rojos? ¿Qui vol blaus?” Sense dubte el marchador és un dels personages més enigmàtics dels trinquets. No és fàcil ser marchador, mantindre viva l'atenció dels espectadors a lo llarc de tota la partida, captar l'atenció de l'espectador, retransmetre la partida donant de 5, de 10... I és que, si estàs perdut, el marchador, gràcies a les travesses, t'indica quí està jugant millor. Es tracta d'un personage, que si fa be la seua faena, pot ser molt enchisador. Afortunadament tenim grans marchadors, tant en l'escala i corda co...