Ir al contenido principal

Entrevista a Julio d'Oliva: “La pilota és una teràpia, la toques i transmitix”.



Ningú va dir que la vida fora fàcil. Un accident en el 1998 va fer que Juliete, un jove jugador d'Oliva, molt prometedor, tinguera que continuar la seua vida en una cadira de rodes.

Son pare el dugué al trinquet quan tenia cinc anys i des d'aquell moment la seua passió, i ara la seua teràpia, ha sigut la pilota valenciana.

En la vida, hi han moments que has de ser molt fort, que has de continuar el teu camí, que les situacions no puguen en tu. I aixina és com Julio d'Oliva ha decidit viure, fent-li front a les dificultats que es puga trobar en el camí.

Julio és tot un eixemple de superació, no és un tòpic, és la realitat que tenim en la pilota. La realitat d'un jugador que vol jugar un mà a mà contra Waldo pero en cadira de rodes.

  • Sou pioners en el món de la pilota ya que sou els primers en jugar en cadira de rodes.

Si, som pioners ya que vam escomençar en el 2007. Yo he jugat a pilota des de chiquet i en el 1998 vaig tindre un accident de coche i després volia tornar a jugar a pilota. Mos varem juntar un grupet d'amics i vam escomençar a menejar el tema de la pilota valenciana en cadira de rodes.

  • La pilota en cadira de rodes és un moviment que ya te alguns anys, ¿cóm va sorgir?

Parlarem en la Federació de Pilota i en FESA (Federació deports adaptats) per a fer els estatuts i estar llegalisats com a club.

  • Quina diferència torbes entre la pilota i la pilota en cadira de rodes?

Són moltes diferències perqué en cadira de rodes t'has de menejar molt, és de cintura cap a dalt i tens que fer més força, portar una vida més sana. Sempre has d'estar molt actiu. És complicat.

  • ¿Quines capacitats definirien un bon pilotari en cadira de rodes?

Yo per eixemple soc paraplègic pero poden jugar tots. El món de la pilota no te barreres, les barreres les fem els sers humans.

En la pilota no tinc barreres. Al principi no se ho creuen pero quan mos veuen ya diuen que tenim un valor increible.

  • Este estiu heu donat un bot i heu pogut participar en partides en diferents pobles, ¿cóm està siguen la vostra implantació?

Este estiu vaig parlar en varis llocs perque pensava que estàvem massa parats, hem arribat a ser dotze pilotaris i ara som sis. Este estiu hem jugat varies partides, per eixemple hem estat en Alfara del Patriarca, Petrer, Gandia, Sueca...

He parlat en varis clubs de pilota per a poder jugar. Els mateixos clubs mos pregunten si cobrem pero nosatres ho fem per a mor a la pilota no cobrem.


  • La pilota valenciana és un món difícil, en el vostre cas és difícil?

No, nosatres varem escomençar a jugar en una pilota de tenis forrada en esparadrap i yo als companyers els deya que sempre s'ha jugat en pilota de vaqueta. Aixina escomençarem a jugar en pilota de vaqueta i no hi havia cap diferència. Inclús, en algun carrer ha anat millor.

Dificultat no hem tingut. Si hem tingut a sigut per a accedir (físicament) pero mos han tirat una mà i s'ha solucionat.

  • Quines perspectives de futur veus al vostre moviment?

Yo veig que estem aguantant perqué mos agrada la pilota. Ara som sis persones i si cau un de baixa ya no podem organisar un individual per eixemple.

  • ¿Feu entrenaments regulars?

Ara no estem entrenant. Abans si, abans anàvem un dissabte a un poble a entrenar.

  • ¿Cóm veus l'actualitat del raspall? ¿I de la pilota valenciana en general?

Hui en dia veig al raspall millor que en la meua época. Hi ha més tecnologia, més monitors i més trinquets. Cada volta estan eixint més chicons que és el futur que tenim.

  • La realitat és que guanyes tots els campeonats oficials, ¿se te pot considerar el Waldo de la teua especialitat?

No m'agrada copiar a ningú, m'agrada ser com soc, Juliete. Pero si em considere un pilotari en cadira de rodes.

  • De cara al 2017 ¿quins objectius vos plantegeu?

Mos plantegem fer campeonat de parelles, individuals i anar als pobles perqué no es perga la pilota en el carrer. Perqué en el carrer es on te veuen i per eixemple un chiquet te veu i se pensa que es impossible que tu jugues. Després, quan te veu pegar dos pilotades ya se ho creu.



  • ¿Vos esteu menejant també a nivell internacional?

Si, nosatres vam estar en San Sebastian. Allí mos hem sentit molt arropats. Hem jugat a pala i hem fet exhibicions de pilota valenciana. Ells tenen una associació i reben unes subvencions en les que mos conviden tots els anys a jugar.

  • ¿vosatres rebeu alguna ajuda?

Nosatres no rebem cap subvenció. DE fet paguem la nostra fica en FESA per a tindre el nostre segur per si tinguérem alguna lesió.

També hem estat en França, allí hem fet dos campeonats i si volem que estes persones vinguen ací a fer un campeonat entre francesos, bascos i valencians.

  • ¿Queda molt de camí per fer?

No, yo pense que el camí es fa enseguida. Cada volta hi han més persones en cadira de rodes i la pilota és un món que és una teràpia, la toques i és algo que transmitix físicament i mentalment. Soles tocant la pilota t'alegra la vida.

Per acabar m'agradaria recomanar a la joventut que s'involucren sempre en el deport que és lo més bonico que hi ha que la vida no a soles és eixir, si no que hi ha que tindre una obligació encara que siga el deport.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Entrevista a Santi: "Se que és difícil, pero no impossible"

L'ha sigut tot en les llargues, en el joc de carrer, on és dels pilotaris més respectats. Des de Finestrat ha arribat a Argentina, França, Bèlgica, Itàlia... on a jugat i ha guanyat campeonats del món i d'Europa. Ara el seu repte es consolidar-se dins de la èlit de l'escala i corda. I va per molt bon camí. S'ha atrevit en el campeonat dels escaleters, l'Individual d'Escala i Corda i s'ha colat, per mèrits propis en la gran final. D'esta forma pren el relleu de Grau, un dels pilotaris més estimats per Santi. El miger necessita acoplar-se be al peculiar trinquet de Moncada on es jugarà la final. Allí es rep i contesta totes les nostres preguntes. ¿Cóm estàs vivint esta semana? La veritat és que prou tranquil. Està siguen una semana tranquila, entrenant i fent el que faig de normal... Esperant que arribe el dia de la final. ¿Cóm estàs preparant la final? El treball ya està fet. Ara esta semana simplement...

5 llibres que t'ajudaran a conéixer la pilota valenciana

Hui és 23 d'abril Dia Internacional del Llibre i des de Escola de Pilota hem preparat una llista de cinc llibres que t'ajudaran a comprendre millor el món de la pilota valenciana i és que llegir un bon llibre és una bona forma de conéixer millor el nostre deport. Tot i que la bibliografia de la pilota valenciana no és molt abundant és cert que a lo llarc de la història trobem referències a la pilota en autors clàssics com Arnau de Vilanova o Antoni Canals (s. XIV), Joan Lluís Vives o Jaume Cassalls (s. XV), Orellana (s. XVIII), Constantí Llombart (s. XIX) o Almela i Vives (s. XX). Afortunadament, en els últims anys la producció bibliogràfica ha aumentat i millorat. Alguns autors que podem destacar en este sentit són Gabriel García Frasquet, Frederic Llopis Bauset, Miguel Ángel López Egea o Recadero i Víctor Agulló, que en época més moderna (segles XX i XXI) han editat llibres al voltant de la pilota valenciana. Triar d'entre tots els llibres public...

El marchador

Quan entrem en un trinquet, sobre tot si és la primera vegada, mos cridarà l'atenció moltes coses: els jugadors parlant en els espectadors, els “agüelos” assentats baix de la corda, la solemnitat dels espectadors del palquet... Als nostres ulls ens vindran moltes imàgens, pero de totes elles solament una també serà protagonista dins de les nostres orelles: el marchador cantant la coneguda frase “¡A rojos! ¡A blaus! ¿Qui vol rojos? ¿Qui vol blaus?” Sense dubte el marchador és un dels personages més enigmàtics dels trinquets. No és fàcil ser marchador, mantindre viva l'atenció dels espectadors a lo llarc de tota la partida, captar l'atenció de l'espectador, retransmetre la partida donant de 5, de 10... I és que, si estàs perdut, el marchador, gràcies a les travesses, t'indica quí està jugant millor. Es tracta d'un personage, que si fa be la seua faena, pot ser molt enchisador. Afortunadament tenim grans marchadors, tant en l'escala i corda co...