Ir al contenido principal

Pilota valenciana: un joc de carrer

pilota valenciana, joc de carrer, deporte valenciano


Afortunadament, en el segle XXI són molts els pobles que conten en instalacions per a la pràctica de la pilota valenciana: frontons, trinquets i carrers artificials. No anem a parlar ara de la situació real de dites instalacions (preferim deixar-lo per a un atre artícul).

La pilota és un joc de carrer, naixqué en el carrer i s'ha fet major en el carrer. Pero ara hi ha una nova generació de pilotaris que no han conegut el joc de carrer o que les seues experiències són molt llimitades.

Òbviament, els carrers artificials i els trinquets són molt positius per a la divulgació i promoció de la pilota, són moltes les seues aventages. Pero el joc de carrer en te un sabor especial.

No hi ha res com el plaer de vore, de fruir, una partida de pilota jugada en el carrer del poble. Que li pregunten a la gent de les llargues que no ha abandonat el carrer. També el raspall manté viva esta tradició, disputant un campeonat, pràcticament en la seua totalitat, en carrers naturals. En canvi, de la galocha no podem dir lo mateix. Pocs són els pobles que lluiten en este sentit.

Un carrer és imperfecte i això li dona encara més màgia al joc. Hi ha que saber jugar en un carrer, llimar les dificultats i aprofitar les peculiaritats per a lluir més en el teu joc i fer més quinzes.

Un carrer és màgic des del mateix moment que un pilotari s'encara a la casa de la “Tia Amparin” per a calfar en la seua pilota. En un carrer entren en joc, no solament la veu del marchador que anuncia els equips, si no la de tots els aficionats que conformen la melodia de la partida.

Un carrer és màgic perque el seu joc no és matemàtic, hi ha que buscar-lo. Les vores, els balcons, les finestres, les portes, els espectadors, els terrats... són, ací si, part activa de la partida i hi ha que jugar en elles.

Un bon jugador de pilota ha de jugar molt a l'aire. En els trinquets, sobre tot les noves generacions, abusen massa del bot de braç, per a molts l'única arma en la que conten. Per a jugar al carrer s'ha de ser un jugador més complet, capaç de jugar en les dos mans, de palma, de volea... necessita ser un jugador ràpit, inteligent. Un bon jugador de carrer pot ser un gran jugador de trinquet, pero un bon jugador de trinquet tindrà més dificultats per ser un gran jugador de carrer.

Afortunadament, el raspall, i sobre tot les llargues, han pogut mantindre el sabor de la pilota en el carrer. En la galocha s'ha perdut terreny. Deuríem d'estimar més, i valorar, l'esforç, dels clubs que continuen en la tradició del joc en el carrer cada quinze dies. No es tracta de tornar als carrer de terra pero si de respectar les peculiaritats de cada carrer, de cada poble, acceptant que la pilota és un joc de carrer i en els carrers trobem de tot, fins i tot grans aficionats a la pilota.

Ya per últim, i com diuen en els carrers: qui espera la pilota al bot, se fot.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Una parella de 10

  Després de nou partides disputades, Giner i Nacho han tancat un campeonat de 10 puix han conseguit sumar la victòria més important, la de la final. Per tant, la parella ha conseguit fer una Lliga perfecta, de 10, no solament pel ple de 10 victòries, també pel gran equip que han fet. I és que Giner i Nacho s'han mostrat com una parella intractable, sense fissures. Hem vist un Giner ficat en la faena, a un gran nivell, quin gust dona vore-lo jugar. Pero com ell mateixa digué en declaracions a Pilota Pro, jugava en un miger que “marca molt la diferència”, i el tenia que aprofitar. Tenim a un pilotari, un miger, qui hui en dia, en permís del número 1, Puchol II, marca la pauta a seguir, la referència en les lloses dels trinquets. Nacho te cames, físic i tècnica. Te pot jugar en criteri en les dos mans, per dalt i per baix, abarca molta cancha i sap colocar-se i colocar la pilota com pocs. Si continua jugant aixina, i te pinta de que aixina serà, tenim per a fruir molt

Triats els 17 valencians i valencianes que jugaran per guanyar l'Europeu de Pilota

  Freixo de Espada à Cinta és un chicotet municipi portugués de poc més de 3.000 habitants. Es troba en la frontera espanyola, front la província de Salamanca, i del 2 al 6 d'abril serà la capital europea de la pilota ya que allí es disputarà l'Europeu 2024. Valéncia afronta esta nova fita europea després de proclamar-se campeona del Món en Alzira fa poc més d'un any. La Selecció Valenciana encara este nou repte en novetats. La primera d'elles és que, com anuncià en el seu moment, Vicent Molinés deixa el càrrec de seleccionador, deixant pas a un cos tècnic format per Juanma Garrido, Arnau Oliver i Ana Giner, que ya formaven part de l'equip del seleccionador en Alzira 2023. Per un atra banda trobem les baixes de dos peces importants degut a les lesions, Mar en dones i Puchol II en hòmens. Selecció Femenina L'equip femení tornarà a estar format per sis jugadores. Continuen de la cita d'Alzira Victoria, Ana de Beniparrell, Amparo de Moncada i Irene

En Benissa, pilota i misa

Que la pilota és especial ya ho saben tots els que estan llegint estes llínies. Una de les característiques que fan del nostre un deport especial, més estimat, de bo, pels seus practicants és la intensa activitat per part dels aficionats. A diferència dels clubs de fútbol, en pilota no tenim milers de socis i abonats, pero si tenim un grapat d'enamorats en cada poble. Un grapat que són els que li donen vida, dia a dia, a la pilota valenciana. I un bon eixemple és Benissa i el seu Campeonat Comarcal Puríssima Chiqueta. Benissa és de tots coneguts pel dit “Els dumenges, en Benissa, pilota i missa”. Per tant, és per tots coneguda la seua afició a la pilota. De fet, el seu trinquet ha sigut seu de grans partides en la seua història. Pero el trinquet es manté viu gràcies a eixe grapat d'aficionats del poble que encara s'ocupa d'organisar, entre d'atres coses, un campeonat d'aficionats, el Puríssima Chiqueta, que es mamprengué en els huitanta.