Ir al contenido principal

5 llibres que t'ajudaran a conéixer la pilota valenciana




Hui és 23 d'abril Dia Internacional del Llibre i des de Escola de Pilota hem preparat una llista de cinc llibres que t'ajudaran a comprendre millor el món de la pilota valenciana i és que llegir un bon llibre és una bona forma de conéixer millor el nostre deport.

Tot i que la bibliografia de la pilota valenciana no és molt abundant és cert que a lo llarc de la història trobem referències a la pilota en autors clàssics com Arnau de Vilanova o Antoni Canals (s. XIV), Joan Lluís Vives o Jaume Cassalls (s. XV), Orellana (s. XVIII), Constantí Llombart (s. XIX) o Almela i Vives (s. XX).

Afortunadament, en els últims anys la producció bibliogràfica ha aumentat i millorat. Alguns autors que podem destacar en este sentit són Gabriel García Frasquet, Frederic Llopis Bauset, Miguel Ángel López Egea o Recadero i Víctor Agulló, que en época més moderna (segles XX i XXI) han editat llibres al voltant de la pilota valenciana.

Triar d'entre tots els llibres publicats és molt difícil i personal, pero ací vos deixem una selecció de cinc llibres que, de ben segur, vos agradarà llegir i que vos ajudaran a conéixer millor tot el món de la pilota valenciana. Els llibres els presentem ordenats per l'any de la seua publicació. Esperem que tingau l'oportunitat de llegir-los i que vos agraden.





EL TRINQUET

Autor: Llorenç Millo
Editorial: Prometeo
Any: 1976
Pàgines: 352
Idioma: Castellà

Sense cap dubte Llorenç Millo és un els grans referents de la lliteratura de la pilota valenciana. Encara que especialitat en lliteratura gastronòmica, la seua afició per la pilota valenciana el dugué a escriure una columna semanal, “La partida del dissabte” en el diari “Las Provincias”, era la primera vegada que la pilota valenciana obtenia un espai propi semanal en un diari valencià.

El 24 d'octubre de 1959 Llorenç Millo publicava la seua primera “Partida del dissabte”, ni més ni manco que la crònica de la partida disputada en Pelayo en el seu dia gran. Millo escriuria la seua crònica fins l'any 1976.

En “El Trinquet” l'autor vol reflectir l'estat de la pilota valenciana en la segona part dels anys setanta aprofitant la seua extensa experiència i, fins i tot, tot allò que va sentir en els trinquets i dels aficionats.

Millo fa un anàlisis de l'estat de la pilota valenciana, del trinquet més exactament (la part professional), parla dels orígens de la pilota, de les llegendes, dels trinquets (antics i actuals), de Pelayo, el reglament... explica com és la pilota, els guants, les travesses, el marchador, el paper de la dòna, el desafiu o el raspall (fent menció especial al trinquet de Gandia).

Tanca el llibre en un complet llistat dels jugadors de pilota antics i del seu moment, incloent alguns que en aquells moments eren promeses com Oltra.

La publicació de Millo és una de les grans referencies bibliogràfiques per a qualsevol nou treball ya que fa el primer gran anàlisis, en blanc sobre negre, de la pilota valenciana, del seu passat i de la seua realitat.

Per a la història deixa varies sentencies:

“Parece que los valencianos, en las cosas serias, verdaderamente nuestras, como el Tribunal de las Aguas y la pelota hemos prescindido de la palabra escrita.”

“La pelota valenciana es como una planta silvestre; como tiene sus raices muy hondas, en la entraña del pueblo, subsiste. Pero nadie atiende a su cultivo; los más de los valencianos, o la desprecian, o la ignoran. Es, no obstante, el deporte autóctono valenciano, perdura mientras perdura la personalidad de Valencia.”

“El amor propio de cada pueblo se cifraba en las posibilidades de sus pilotaris locales”









EL GENOVÉS

Autor: Toni Molla
Editorial: Tandem
Any: 1994
Pàgines: 66
Idioma: Català

Si hi ha un jugador icònic en la pilota valenciana, un jugador que siga referent tant per als aficionats com per als valencians en generals, un pilotari que travessara l'aspecte deportiu del joc per a conquistar els socials i culturals, eixe és Paco Cabanes el Genovés.

I un jugador com ell, el mito, be es mereixia un llibre completament dedicat a la seua figura, tant deportiva com personal, i aixina el va considerar Toni Molla, escritor i periodiste. Més que una biografia del pilotari, l'autor reconeix que la seua obra és realment el seu agraïment “al millor jugador de pilota de tots els temps”.

El llibre inclou una gran entrevista a el Genovés i també fa referència a la seua relació en Sarasol I, el jugador que li va guanyar en l'Individual, tractant de forma més amplia la partida que en 1992 Sarasol guanyà a Genovés en Sagunt.

En el se interior es reserva un apartat per ad atres pilotaris de faixa roja, figures de la pilota valenciana: Quart, Juliet, Rovellet, Eusebio i Sarasol.

Com diu en la contraportada “el seu nom te una dimensió cultural que va més enllà de l'esportista”.

Quan Genovés recuperà un any després el tro en l'Individual, al superar a Álvaro en la considerada millor partida, Molla va publicar un llibre que el completava, una segona part, nomenada “Una partida de llegenda”.







JOC DE PILOTA VALENCIANA
Historia de un deporte valenciano

Autor: Alberto Soldado
Editorial: PubliTrade
Any: 1998
Pàgines: 397
Idioma: Castellà

Alberto Soldado, cronista de pilota en Levante-EMV, comentariste en l'antiga RTVV, precursor del moviment internacional i actual president de la CIJB es decidia a publicar en 1994 un llibre molt ambiciós, la elaboració de una història de la pilota valenciana. Per ad este ambiciós proyecte soldado es rodejava de grans personages dins de la pilota valenciana: Llorenç Millo, Paco Durá, Enrique Balaguer, francisco i Jesús Cortell o Vicent Malonda entre d'atres.

Com deya Llorenç Millo en el seu “El Trinquet” ningú havia escrit cap obra de la història de la pilota valenciana pero Alberto Soldado es decidia a obrir eixa porta. I la veritat és que l'autor completa en molt bona nota l'obra.

En ella es fa referència a la història d ela pilota, als grans jugadors i la prensa del segle XIX, al trinquet, a Pelayo, als reglaments i elements del joc,a la història dels grans campeonats i als grans genis de la pilota valenciana. Se fa referència també a la pilota en el món i a la Federació de Pilota Valenciana. Pero la seua part més important, on es fonament el gran valor d'este llibre és el repàs, comarca a comarca, de la història de la pilota en cada una de les nostres comarques. Aixina, Soldado afronta chicotets capítuls on pilotaris i trinquets locals cobren importància.

Sense cap dubte una obra imprescindible per conéixer la realitat i la història de la pilota en els nostres pobles, i és que, com diu l'autor en la presentació del llibre “con él se ha conseguido avanzar en ese proceso de recuperación de la memoria histórica de la pelota valenciana.”






LA REVOLUCIÓ VA DE BO!
La modernització de la pilota valenciana

Autors: Paco Cerdà i Purificació Mascarell
Editorial: Publicacions de la Universitat de Valéncia
Any: 2009
Pàgines: 250
Idioma: Català

Entrats ya en el segle XXI, dons jovens Paco Cerdà, periodiste, i Purificació Mascarell, filòloga, decidixen afrontar un nou treball, a l'estil de López-Egea en el seu “Pelota Valenciana: entrevistas y reportajes”, els autors entrevisten a 29 personages per a analisar la situació de la pilota valenciana en els inicis del segle XXI.

I és que en la primera década del nou segle, la pilota valenciana vivia moments decisius, moments en els que es donaven passos per a modernisar un joc de poble que volia ser un deport de masses. La adaptació dels trinquets al blau (Moncada i Genovés) per a favorir les retransmissions televisives, l'aposta de la RTVV per a, per fi, valorar com cal el nostre deport, l'aparició de la primera empresa valenciana de pilotaris professionals, Val Net, o el gran treball en el món aficionat i en les escoles feyen que la pilota valenciana vixquera la zeua particular revolució-adaptació al segle XXI, a la modernitat.

Els autors volen reflectir i analisar el procés de modernisació que, diuen, es va accelerar profundament en el 2005. Per a coneguir els seus objectius els autors entrevisten a grans personages de la pilota valenciana: Fredi, Grau, Genovés II, Manolo conca, Mezquita, Nacho de Beniparrell, Fageca, Raón Sedeño, José Luis López, David Sarasol, Arturo Tuzón, Genovés o Álvaro entre d'atres.






PILOTA VALENCIANA
Identitat

Autor: Aureli López
Editorial: Lo Rat Penat
Any: 2013
Pàgines: 491
Idioma: Valencià

En 2013 Aureli López, conegut també pel seu programa de ràdio “Cavallers, va de bo” en antena des de 1992, ens feya la seua última aportació editorial a la pilota valenciana, publicant una revisió
del seu manual “La pilota valenciana, deport, cultura i llengua del nostre poble” (publicat en 2004)

Es tracta d'un llibre on el llector es podrà introduir en tots els aspectes de la pilota valenciana. Per a l'autor és “un cant ilusionat per mostrar i compartir la grandea del nostre poble”.

Es tracta d'una obra prou completa que parla de la història de la pilota, del futur (les escoles) de la selecció valenciana, de la dòna, dels mijos de comunicació, de llibres, museus, escultures..., dels reglaments, de les modalitats, oferint gran protagonisme als jugadors aficionats, all que són la base i futur de la pilota valenciana sense oblidar els professionals. A més a més, inclou un vocabulari específic, del qual ya es publicà una part en el 1984.


El llibre, a més a més, conta en gran cantitat de fotografies, fent d'ell un complet manual.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Una parella de 10

  Després de nou partides disputades, Giner i Nacho han tancat un campeonat de 10 puix han conseguit sumar la victòria més important, la de la final. Per tant, la parella ha conseguit fer una Lliga perfecta, de 10, no solament pel ple de 10 victòries, també pel gran equip que han fet. I és que Giner i Nacho s'han mostrat com una parella intractable, sense fissures. Hem vist un Giner ficat en la faena, a un gran nivell, quin gust dona vore-lo jugar. Pero com ell mateixa digué en declaracions a Pilota Pro, jugava en un miger que “marca molt la diferència”, i el tenia que aprofitar. Tenim a un pilotari, un miger, qui hui en dia, en permís del número 1, Puchol II, marca la pauta a seguir, la referència en les lloses dels trinquets. Nacho te cames, físic i tècnica. Te pot jugar en criteri en les dos mans, per dalt i per baix, abarca molta cancha i sap colocar-se i colocar la pilota com pocs. Si continua jugant aixina, i te pinta de que aixina serà, tenim per a fruir molt

Triats els 17 valencians i valencianes que jugaran per guanyar l'Europeu de Pilota

  Freixo de Espada à Cinta és un chicotet municipi portugués de poc més de 3.000 habitants. Es troba en la frontera espanyola, front la província de Salamanca, i del 2 al 6 d'abril serà la capital europea de la pilota ya que allí es disputarà l'Europeu 2024. Valéncia afronta esta nova fita europea després de proclamar-se campeona del Món en Alzira fa poc més d'un any. La Selecció Valenciana encara este nou repte en novetats. La primera d'elles és que, com anuncià en el seu moment, Vicent Molinés deixa el càrrec de seleccionador, deixant pas a un cos tècnic format per Juanma Garrido, Arnau Oliver i Ana Giner, que ya formaven part de l'equip del seleccionador en Alzira 2023. Per un atra banda trobem les baixes de dos peces importants degut a les lesions, Mar en dones i Puchol II en hòmens. Selecció Femenina L'equip femení tornarà a estar format per sis jugadores. Continuen de la cita d'Alzira Victoria, Ana de Beniparrell, Amparo de Moncada i Irene

En Benissa, pilota i misa

Que la pilota és especial ya ho saben tots els que estan llegint estes llínies. Una de les característiques que fan del nostre un deport especial, més estimat, de bo, pels seus practicants és la intensa activitat per part dels aficionats. A diferència dels clubs de fútbol, en pilota no tenim milers de socis i abonats, pero si tenim un grapat d'enamorats en cada poble. Un grapat que són els que li donen vida, dia a dia, a la pilota valenciana. I un bon eixemple és Benissa i el seu Campeonat Comarcal Puríssima Chiqueta. Benissa és de tots coneguts pel dit “Els dumenges, en Benissa, pilota i missa”. Per tant, és per tots coneguda la seua afició a la pilota. De fet, el seu trinquet ha sigut seu de grans partides en la seua història. Pero el trinquet es manté viu gràcies a eixe grapat d'aficionats del poble que encara s'ocupa d'organisar, entre d'atres coses, un campeonat d'aficionats, el Puríssima Chiqueta, que es mamprengué en els huitanta.