Ir al contenido principal

La pilota valenciana vol tornar a BurjassotBurjassot és una ciutat d'uns 38.000 habitants. Provablement, pocs d'ells sabran que just al costat del pati de les Siges podem trobar la que, popularment es coneix com la finca del trinquet. El motiu d'este nom és prou evident, allí es va construir un trinquet per a jugar a pilota que es va inaugurar en el 1897.

El de Burjassot va ser un trinquet destacat, ben dirigit per “Sarso”, fon el trinquet on es va criar el “Lloco” un dels referents històrics de la pilota valenciana. Pero també fon el trinquet on jugaren pilotaris locals com Victorino, Valls, el Droguero, Joanet, Penya...

Pocs burjassoters sabran que este trinquet es va tancar en el 1962 víctima del canvis demogràfics que estava experimentant la ciutat.

Llavors, la pilota va caure en l'oblit, va passar de practicar-se en els carrers del poble, en el seu trinquet, per a desaparéixer, deixant pas ad atres deports de fora.

En el poble encara queden aficionats i gent que ha volgut recuperar la pilota valenciana. Menció especial ha de rebre la falla Mendizabal que fa uns anys era un referent dins del moviment faller que ha recuperat la pilota valenciana en el cap i casal.

Pero ara, hi ha un nou proyecte, més que un proyecte, una ilusió d'un atra falla, la falla Fermín Galán-Primavera. Esta comissió vol recuperar la pilota valenciana i no es marca llímits, els objectius aniran propossant-se a mesura s'alvance en la recuperació de la pilota valenciana en Burjassot.

El primer pas es donarà el pròxim dumenge 8 de febrer en la que s'han programat dos partides de galocha en el carrer Fermín Galán. La matinal mamprendrà a les 11h en una partida que enfrontarà a les dos poblacions veïnes: Godella i Borbotó. A continuació es podrà fruir d'una gran partida de galocha que enfrontarà a dos dels semifinalistes del passat trofeu El Corte Inglés: Indufred Quart (Montesa, Martí, Llopis i el feridor Miguel Ángel) i Kiwa Quart (Guillermo, Xato, Juan Antonio i el feridor Berbis). Per tant, es podrà vore ad alguns dels millors pilotaris de la modalitat i de la galocha al carrer.

La comissió vol transmetre les tradicions i la cultura valenciana als seus menuts i no es tanca a organisar partides de forma més regular, a que la resta de la població valore la pilota valenciana com cal... fins i tots es somia en poder crear en un futur un club que reactivara la pilota valenciana en Burjassot.


Esperem que esta nova ilusió puga anar fent camí i la pilota valenciana torne en força a Burjassot.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Quart torna a guanyar

L'equip de Quart de les Valls ha tornat a proclamar-se hui campeó del Trofeu El Corte Inglés, l'Autonòmic de Galocha. En esta nova victòria l'equip de les Valls suma ya quatre campeonats.
La partida vixcuda en Beniparrell ha tingut poca història. Tot i que Quart es presentava en la notable baixa del Moro, que patia una lesió en la final de frontó disputada fa una semana, ha sabut mantindre els galons i ha dominat en tots els aspectes de la partida.
En una final en la que la joventut i inexperiència era la tònica entre els pilotaris, l'equip de el Camp de Morvedre ha pogut impondre la seua gran experiència, ha disputat les últimes cinc finals d'este campeonat. I ahí ha sorgit la figura clau de el Xato, el jugador d'Almenara que ha sabut guiar, animar i controlar als seus companyers cap a la victòria.
La partida es presentava igualada a priori. La baixa del Moro donava més opcions als de Faura que debutaven en la final. Aixina i tot, els de Quart es presentaven…

Orgull dels valencians

S'acosta el 9 d'Octubre, una data molt important per als valencians, un dia per a reivindicar, cada un, la seua forma de ser valencians. Desgraciadament, som un poble molt dividit, no anem a analisar en estes llínies les raons i la situació del poble valencià, pero és una realitat. Aixina i tot, hi han algunes coses de les que tots els valencians estem orgullosos i sense cap dubte una d'elles és la pilota valenciana.
Des del Sénia al Segura, la pilota és un dels pocs elements que pot unir a tots els valencians. De fet, fins i tot, li ficarem el nom al deport: pilota valenciana.
Pero esta és una veritat a miges. És totalment cert que la pilota està reconeguda com un dels elements propis de l'entitat valenciana, es considerada, també, com el nostre deport nacional. El pilotari vestit de blanc, el trinquet, el carrer del poble on se juga o la nostra i única pilota de vaqueta, són figures claus d'un element, la pilota valenciana, que dona forma a l'entitat dels va…

Definides les semifinals de l'Individual de Raspall

El passat divendres es disputava l'última partida corresponent als quarts de final de l'Individual de Raspall. En ella, l'actual campeó, Ian complia en els pronòstics i superava a Guadi per un clar 25-10.
I és que poques sorpreses s'han donat en este individual fins el moment. De la terna de grans favorits cap d'ells ha fallat. L'actual campeó arriba a la seua semifinal després de superar a Canari i Guadi en solvència. Ara en semifinals s'enfrontarà a Marrahí, campeó del 2014. El de Vilanova de Castelló també arriba a semifinals després de superar en claritat les seues partides contra Iván i Punxa.
Ian i Marrahí disputaran la primera semifinal, el pròxim divendres 19 en el trinquet de el Genovés (18:30). Serà un gran duel entre dos campeons, una partida molt dura que, de ben segur, oferirà grans moments.

Per la seua part, Moltó, campeó en 2015 i 2016, ha pogut arribar a semifinals al eliminar a Ricard i Pablo, també en resultats amplis. S'enfrontarà …