Ir al contenido principal

La pilota valenciana vol tornar a BurjassotBurjassot és una ciutat d'uns 38.000 habitants. Provablement, pocs d'ells sabran que just al costat del pati de les Siges podem trobar la que, popularment es coneix com la finca del trinquet. El motiu d'este nom és prou evident, allí es va construir un trinquet per a jugar a pilota que es va inaugurar en el 1897.

El de Burjassot va ser un trinquet destacat, ben dirigit per “Sarso”, fon el trinquet on es va criar el “Lloco” un dels referents històrics de la pilota valenciana. Pero també fon el trinquet on jugaren pilotaris locals com Victorino, Valls, el Droguero, Joanet, Penya...

Pocs burjassoters sabran que este trinquet es va tancar en el 1962 víctima del canvis demogràfics que estava experimentant la ciutat.

Llavors, la pilota va caure en l'oblit, va passar de practicar-se en els carrers del poble, en el seu trinquet, per a desaparéixer, deixant pas ad atres deports de fora.

En el poble encara queden aficionats i gent que ha volgut recuperar la pilota valenciana. Menció especial ha de rebre la falla Mendizabal que fa uns anys era un referent dins del moviment faller que ha recuperat la pilota valenciana en el cap i casal.

Pero ara, hi ha un nou proyecte, més que un proyecte, una ilusió d'un atra falla, la falla Fermín Galán-Primavera. Esta comissió vol recuperar la pilota valenciana i no es marca llímits, els objectius aniran propossant-se a mesura s'alvance en la recuperació de la pilota valenciana en Burjassot.

El primer pas es donarà el pròxim dumenge 8 de febrer en la que s'han programat dos partides de galocha en el carrer Fermín Galán. La matinal mamprendrà a les 11h en una partida que enfrontarà a les dos poblacions veïnes: Godella i Borbotó. A continuació es podrà fruir d'una gran partida de galocha que enfrontarà a dos dels semifinalistes del passat trofeu El Corte Inglés: Indufred Quart (Montesa, Martí, Llopis i el feridor Miguel Ángel) i Kiwa Quart (Guillermo, Xato, Juan Antonio i el feridor Berbis). Per tant, es podrà vore ad alguns dels millors pilotaris de la modalitat i de la galocha al carrer.

La comissió vol transmetre les tradicions i la cultura valenciana als seus menuts i no es tanca a organisar partides de forma més regular, a que la resta de la població valore la pilota valenciana com cal... fins i tots es somia en poder crear en un futur un club que reactivara la pilota valenciana en Burjassot.


Esperem que esta nova ilusió puga anar fent camí i la pilota valenciana torne en força a Burjassot.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Les estadístiques prèvies de l'Individual de Raspall

Ian i Moltó conten ya les poques hores que els falta per a protagonisar la final del XXXI Trofeu Individual de Raspall, una partida que es disputarà en el trinquet de la Llosa.
Per a Moltó serà la seua tercera final, les dos anteriors les ha guanyat, per a Ian, en canvi, serà la seua primera experiència en esta final.
Es dona la circumstància de que Moltó és un dels huit jugadors que han guanyat en el seu debut en la final de l'Individual, Ian podria ser el que fa nou.


Per la seua part, el de Senyera serà el jugador vint i dos en participar en esta final. El jugador que més finals ha disputat ha sigut Waldo, que ha jugat 12 finals. Darrere d'ell Pasqual II, Juan, Armando i Coeter II han disputat cinc finals.
Campeons de l'Individual
I és que parlar de l'individual de Raspall és parlar de Waldo, el d'Oliva n'ha guanyat deu campeonats, és la màxima referència de l'individual en el món del raspall. El segon jugador en acumular campeonats individuals és Pasqual…

Rafelbunyol es prepara per a rebre les finals del Diputació de Raspall Parelles

La localitat de l'Horta Nort, l'illa del raspall, es prepara per a rebre esta fi de semana les finals del XIX Campeonat Autonòmic de Raspall Parelles, premi Diputació de Valéncia. El trinquet de Rafelbunyol acollirà en dos dies onze finals, tant masculines com femenines.
El dissabte es disputaran les primeres sis finals. Les quatre primeres seran femenines i les dos últimes masculines:
10 h: Quarta B Femenina: Meliana G – Beniparrell F 11 h: Quarta A Femenina: Favara – Alfás del Pi 12 h: Tercera Femenina: Meliana A – Borbotó C 16 h: Segona Femenina: Moixent C – Monserrat B 17 h: Quarta A Masculina: Monserrat A – La Vall D 18:30 h: Tercera Masculina: La Vall C – Muro
Ya el dumenge es viurà les finals més esperades, les de primera categoria. A les 10:30 es disputarà la final de primera categoria femenina. Novament s'enfrontaran Mar i Victòria a Ana i Noelia. Serà la tercera final que disputen enguany estes dos parelles i les dos anteriors les guanyaren les jugadores que en …

Mascletà per a Pere Roc II, Jesús i Carlos

Com en totes les mascletaes, on el terratrémol es deixa per al final, la final de la Lliga Bankia d'Escala i Corda ha vixcut un gran final. Just en el moment en que l'equip blau era incapaç de tornar, per última vegada, la vaqueta, una explosió d'emocions omplia el vell trinquet de Pelayo. Per una part, les emocions de Francés, Javi i Bueno que, tenint opcions a lo llarc de la partida veïen com en els tres últims jocs eren incapaços de fer front a Pere Roc II, Jesús i Carlos que arribaven a l'última part de la partida més entonats. Sensació agredolça la dels representants de Vilarreal sense cap dubte. En canvi, el bando roig, alegria desbordant al conseguir el triumfo i en l'escala, predomini ya en els partidaris uniformats hui de roig vinguts de Benidorm, Silla i Genovés.
La de hui ha sigut una partida en gran dosis d'emoció i també molt ambientada pels enèrgics partidaris d'abdós equips. Hem pogut fruir de tres debutants en una final que no han patit del…