Ir al contenido principal

La pilota valenciana vol tornar a BurjassotBurjassot és una ciutat d'uns 38.000 habitants. Provablement, pocs d'ells sabran que just al costat del pati de les Siges podem trobar la que, popularment es coneix com la finca del trinquet. El motiu d'este nom és prou evident, allí es va construir un trinquet per a jugar a pilota que es va inaugurar en el 1897.

El de Burjassot va ser un trinquet destacat, ben dirigit per “Sarso”, fon el trinquet on es va criar el “Lloco” un dels referents històrics de la pilota valenciana. Pero també fon el trinquet on jugaren pilotaris locals com Victorino, Valls, el Droguero, Joanet, Penya...

Pocs burjassoters sabran que este trinquet es va tancar en el 1962 víctima del canvis demogràfics que estava experimentant la ciutat.

Llavors, la pilota va caure en l'oblit, va passar de practicar-se en els carrers del poble, en el seu trinquet, per a desaparéixer, deixant pas ad atres deports de fora.

En el poble encara queden aficionats i gent que ha volgut recuperar la pilota valenciana. Menció especial ha de rebre la falla Mendizabal que fa uns anys era un referent dins del moviment faller que ha recuperat la pilota valenciana en el cap i casal.

Pero ara, hi ha un nou proyecte, més que un proyecte, una ilusió d'un atra falla, la falla Fermín Galán-Primavera. Esta comissió vol recuperar la pilota valenciana i no es marca llímits, els objectius aniran propossant-se a mesura s'alvance en la recuperació de la pilota valenciana en Burjassot.

El primer pas es donarà el pròxim dumenge 8 de febrer en la que s'han programat dos partides de galocha en el carrer Fermín Galán. La matinal mamprendrà a les 11h en una partida que enfrontarà a les dos poblacions veïnes: Godella i Borbotó. A continuació es podrà fruir d'una gran partida de galocha que enfrontarà a dos dels semifinalistes del passat trofeu El Corte Inglés: Indufred Quart (Montesa, Martí, Llopis i el feridor Miguel Ángel) i Kiwa Quart (Guillermo, Xato, Juan Antonio i el feridor Berbis). Per tant, es podrà vore ad alguns dels millors pilotaris de la modalitat i de la galocha al carrer.

La comissió vol transmetre les tradicions i la cultura valenciana als seus menuts i no es tanca a organisar partides de forma més regular, a que la resta de la població valore la pilota valenciana com cal... fins i tots es somia en poder crear en un futur un club que reactivara la pilota valenciana en Burjassot.


Esperem que esta nova ilusió puga anar fent camí i la pilota valenciana torne en força a Burjassot.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Mascletà per a Pere Roc II, Jesús i Carlos

Com en totes les mascletaes, on el terratrémol es deixa per al final, la final de la Lliga Bankia d'Escala i Corda ha vixcut un gran final. Just en el moment en que l'equip blau era incapaç de tornar, per última vegada, la vaqueta, una explosió d'emocions omplia el vell trinquet de Pelayo. Per una part, les emocions de Francés, Javi i Bueno que, tenint opcions a lo llarc de la partida veïen com en els tres últims jocs eren incapaços de fer front a Pere Roc II, Jesús i Carlos que arribaven a l'última part de la partida més entonats. Sensació agredolça la dels representants de Vilarreal sense cap dubte. En canvi, el bando roig, alegria desbordant al conseguir el triumfo i en l'escala, predomini ya en els partidaris uniformats hui de roig vinguts de Benidorm, Silla i Genovés.
La de hui ha sigut una partida en gran dosis d'emoció i també molt ambientada pels enèrgics partidaris d'abdós equips. Hem pogut fruir de tres debutants en una final que no han patit del…

Presentada la final de la Lliga Bankia de Raspall Femenina

El saló d'actes de la seu central de Bankia en Valéncia rebia anit la presentació de la final de la Lliga Bankia d'Èlit Femení, una partida que enfrontarà als equips de Bicorp (Mar i Victória) i Borbotó A (Anabel, Mónica i Amparo). La partida es disputarà el pròxim dissabte 30 de juny en el carrer de Gavarda (17:30 h) i serà televisada per À Punt Media.
A priori la favorita serà la parella de Bicorp que, a banda de conseguir la seua classificació a semifinals com a primera de grup, l'any passat ya guanyà elcampeonat. Aixina i tot, les de la Canal de Navarrés no tindran una partida fàcil puix davant tindran a l'únic equip que les ha pogut derrotar a lo llarc del campeonat. El trio de Borbotó conseguia superar a la gran dominadora en el seu propi carrer.La partida de Gavarda es presenta molt interessant, en un equip, el de Bicorp, acostumat a les grans partides, i un trio, el de Borbotó que ha conseguit completar una gran temporada desbancant a un dels clàssics del raspal…

5 llibres que t'ajudaran a conéixer la pilota valenciana

Hui és 23 d'abril Dia Internacional del Llibre i des de Escola de Pilota hem preparat una llista de cinc llibres que t'ajudaran a comprendre millor el món de la pilota valenciana i és que llegir un bon llibre és una bona forma de conéixer millor el nostre deport.
Tot i que la bibliografia de la pilota valenciana no és molt abundant és cert que a lo llarc de la història trobem referències a la pilota en autors clàssics com Arnau de Vilanova o Antoni Canals (s. XIV), Joan Lluís Vives o Jaume Cassalls (s. XV), Orellana (s. XVIII), Constantí Llombart (s. XIX) o Almela i Vives (s. XX).
Afortunadament, en els últims anys la producció bibliogràfica ha aumentat i millorat. Alguns autors que podem destacar en este sentit són Gabriel García Frasquet, Frederic Llopis Bauset, Miguel Ángel López Egea o Recadero i Víctor Agulló, que en época més moderna (segles XX i XXI) han editat llibres al voltant de la pilota valenciana.
Triar d'entre tots els llibres publicats és molt difícil i pe…