Ir al contenido principal

El Valor de Pelayo



Pelayo fon el primer rei d'Asturies, diuen que ell va ser el cavaller que va conseguir frenar l'expansió musulmana en la península ibèrica.

Segur que molts valencians coneixeran la seua història. Provablement serà més coneguda entre els valencians la història d'un rei asturià que la història del Trinquet de Pelayo, tot un símbol de la pilota valenciana, i per tant, de la cultura valenciana.

En agost de 1868 s'inaugurava, fora de la porta de Sant Vicent, un nou trinquet. El trinquet seria conegut, en els seus inicis com el del Tir de la Gallina puix quan es va construir hi havia, al seu costat, un tir de gallina. Ara, eixe trinquet es troba en el centre del cap i casal, junt a l'Estació del Nort, en el carrer de Pelayo. De ahí el seu nom actual.

Podríem dir que el Trinquet de Pelayo és una illa dins de la ciutat de Valéncia, una illa de la pilota valenciana dins d'una ciutat, una capital, prou despersonalisada. Una illa del “més valencià dels deports”, de la cultura valenciana, de la identitat d'un poble, el valencià. Pero realment, Pelayo és un oasis de valencianisme, un oasis de la pilota valenciana.



Entrar a Pelayo és entrar a un món totalment diferent al que es pot viure abans de creuar la seua porta. El soroll, l'ambient, és totalment diferent. Dins de les seues parets, ben adornades en fotografies, cartells i retalls periodístics, es respira un ambient ben tradicional. La llengua que predomina dins de les seues instalacions no és ni el castellà, dominant en la ciutat, ni el chinés, dominant en el carrer Pelayo d'inicis del segle XXI, és el valencià, la llengua dels valencians.

Pelayo és un chicotet reducte on els valencians de soca i arrel es poden trobar ben a gust. Pelayo te el valor de ser un pilar del valencianisme dins del cap i casal, un espai on la llengua i la cultura valenciana està ben viva.

Els murs de Pelayo es construïren en 1868. És, per tant, un dels recints deportius més antics en actiu de la vella Europa. Des de que es va inaugurar, en Pelayo s'han disputat diverses partides semanals de pilota valenciana. Diuen que fon en Pelayo on el Nel de Murla va penjar una corda creant, aixina, la modalitat d'escala i corda, la modalitat reina en l'actualitat. En les seues lloses han lluït les millors figures de la pilota valenciana: el Nel de Murla, el Chiquet de Simat, el Faixero, el Lloco, el Chato de Pedreguer, el Rovell de Dénia, Quart, Llíria, Ferrer, Juliet, Rovellet, Eusebio, Genovés, Sarasol I, Álvaro... A més a més, Pelayo ha vixcut alguns dels desafius més importants pero també de les finals dels campeonats més importants. Per tant, Pelayo te el valor de la història deportiva i de la pilota valenciana.

Pero Pelayo és, també, per a la gent de la pilota, més que un recint, més que una cancha deportiva. És el santuari de la pilota valenciana. És un lloc de reunió, de pelegrinació si se vol. El Trinquet de Pelayo és l'espai on es respira a pilota valenciana, on pot es pot parlar lliurement d'un deport que en un atra época fon el deport rei. És el lloc on cap aficionat és un estranger dins de la seua terra, on es pot viure i mamar pilota, un deport minorisat. Passar del soroll del seu bar, del seu carrer, al silenci respectuós de l'inici d'una partida d'escala i corda és qüestió de, solament, dos portes. Pelayo te el valor de ser la referencia física, estructural, el referent arquitectònic de la pilota valenciana. El Trinquet de Pelayo te el valor de ser el cor de la pilota valenciana. Pelayo te el valor de produir molts sentiments.



Pero tristament, Pelayo solament te valor per als amants de la pilota valenciana, un deport que no va estar ben vist per la societat valenciana i que, hui en dia lluita per recuperar la dignitat entre els valencians.

El Trinquet de Pelayo deuria de ser un edifici protegit pel govern valencià pero també estimat per tots els valencians. Pelayo podria ser un referent cultural d'esta Valéncia nostra. Provablement, si estiguera en un atra ciutat estaria més reconegut. Tal volta si no fora pel famós meninfotisme...

El Trinquet de Pelayo, com la pilota valenciana, ha caigut en l'oblit, tant pels nostres governants com per la nostra societat. Segur que la gran part de valencians desconeixen que tenim entre nosatres un dels recints deportius en actiu més antics d'Europa. Tot i tindre 45 anys més que l'estadi de Mestalla, pocs són els que l'han visitat alguna vegada.


Ara el Trinquet de Pelayo està en perill. L'empresa Tuzón, actual gestora del trinquet considera finalisat el seu proyecte i el seu futur és incert. El Trinquet de Pelayo, com hem vist, és molt important per a la pilota valenciana, per a la nostra cultura, i deuria de ser, també, molt important per a la societat valenciana, per al nostre poble. Per tant, algú (o alguns) deuria de fer un esforç per mantindre viva esta joya que tenim els valencians.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Una parella de 10

  Després de nou partides disputades, Giner i Nacho han tancat un campeonat de 10 puix han conseguit sumar la victòria més important, la de la final. Per tant, la parella ha conseguit fer una Lliga perfecta, de 10, no solament pel ple de 10 victòries, també pel gran equip que han fet. I és que Giner i Nacho s'han mostrat com una parella intractable, sense fissures. Hem vist un Giner ficat en la faena, a un gran nivell, quin gust dona vore-lo jugar. Pero com ell mateixa digué en declaracions a Pilota Pro, jugava en un miger que “marca molt la diferència”, i el tenia que aprofitar. Tenim a un pilotari, un miger, qui hui en dia, en permís del número 1, Puchol II, marca la pauta a seguir, la referència en les lloses dels trinquets. Nacho te cames, físic i tècnica. Te pot jugar en criteri en les dos mans, per dalt i per baix, abarca molta cancha i sap colocar-se i colocar la pilota com pocs. Si continua jugant aixina, i te pinta de que aixina serà, tenim per a fruir molt

Triats els 17 valencians i valencianes que jugaran per guanyar l'Europeu de Pilota

  Freixo de Espada à Cinta és un chicotet municipi portugués de poc més de 3.000 habitants. Es troba en la frontera espanyola, front la província de Salamanca, i del 2 al 6 d'abril serà la capital europea de la pilota ya que allí es disputarà l'Europeu 2024. Valéncia afronta esta nova fita europea després de proclamar-se campeona del Món en Alzira fa poc més d'un any. La Selecció Valenciana encara este nou repte en novetats. La primera d'elles és que, com anuncià en el seu moment, Vicent Molinés deixa el càrrec de seleccionador, deixant pas a un cos tècnic format per Juanma Garrido, Arnau Oliver i Ana Giner, que ya formaven part de l'equip del seleccionador en Alzira 2023. Per un atra banda trobem les baixes de dos peces importants degut a les lesions, Mar en dones i Puchol II en hòmens. Selecció Femenina L'equip femení tornarà a estar format per sis jugadores. Continuen de la cita d'Alzira Victoria, Ana de Beniparrell, Amparo de Moncada i Irene

Montaner i Tonet guanyen una vibrant final en Piles

  Gran ambient en Piles, el trinquet de la Safor oferia un ambient immillorable, plena l'escala i les galeries, els aficionats esperaven gojar d'una gran partida i aixina fon. Ambient de gran final i moltes ganes de vore pilota, eixe podria ser el resum dels minuts previs a que la final de la Lliga Pro 1 de raspall es disputara. La reballà donava la treta als blaus, un factor que en un trinquet com el de Piles podria ser determinant. I tot pintava a que seria una partida de traures, els dos primers jocs se n'anaven cap al saque ràpidament, iguals a 5 . Iván tornava al traure novament, i tot que també es lluïa posant la vaqueta en joc, els rojos donaven molta guerra. Passàvem aixina a un tram de la partida de guerrilla on els dos restos treyen violentament i colocaven la vaqueta en els racons per sumar quinzes i els dos punters s'encaraven a pilotades buscant el quinze i defenent el seu marcador. Foren moments espectaculars, de desgast. Aixina i tot els jocs el